Membru al Federatiei CISQ
 
 

Realizari

REALIZARI 2009


Vă prezentăm în cele ce urmează rezultatele activităţii Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, spital aflat în contract de acordare a serviciilor de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în decursul anului 2009.
Drept consecinţă a procesului de consolidare şi modernizare a Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti conform “Programului pentru prevenirea si managementul riscului la dezastre naturale – Componenta B: Reducerea riscului seismic”, structura temporară a Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni, rezultată ca urmare a dezafectării Corpului A, aprobată prin Ordinul M.S. nr. 488/22.04.2009, completat de O.M.S. nr. 822/30.06.2009, este următoarea:

STRUCTURA PATURILOR:

Sectia clinica Chirurgie Generala: 50 paturi
Sectia clinica Ortopedie: 30 paturi
Secţia Chirurgie Plastica şi Reparatorie: 25 paturi
Sectia clinica Neurochirurgie I: 44 paturi
- din care: comp. Neurochirurgie pediatrica: 22 paturi
Sectia clinica Neurochirurgie II: 42 paturi
- din care: comp. chirurgie spinala: 10 paturi
Sectia clinica Neurochirurgie III: 45 paturi
Sectia clinica Neurochirurgie IV: 44 paturi
Sectia Neurochirurgie V: 25 paturi
Sectia ATI: 35 paturi
Sectia clinica Cardiologie: 25 paturi
- din care: comp. terapie intensiva coronarieni: 5 paturi
Sectia clinica Recuperare Neuromusculară: 35 paturi (*)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL Spitalizare continuă = 400 paturi
Spitalizare de zi = 5 paturi
(*) = paturi amplasate in locaţia pusă la dispoziţie de Spitalul Clinic “Al. Obregia”.

ADRESABILITATEA PACIENŢILOR

Spitalul Clinic de Urgenţă c de Urgenta nd realizarea obiectivului de investi]ie asistenta financiara nerambursabil”Bagdasar-Arseni” reprezintă unul dintre cele mai importante obiective sanitare din România datorită caracterului său de “verigă terminală” în reţeaua de Neurochirurgie. In prezent, principalul centru de referinţă in neurochirurgie pediatrica, chirurgie spinala, neuro-anestezie si neuro-reabilitare din tara este reprezentat de Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti. De asemeni, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” funcţionează singura secţie de Neurochirurgie stereotactică şi funcţională şi singurul Compartiment de Radiochirurgie stereotactică Gamma-Knife din ţară. Numărul de pacienţi internaţi anual în acest Spital depăşeşte constant 26.000, în anul 2006 înregistrându-se 28.572, în anul 2007 un total de 31.441, iar în 2008 au fost internaţi 33.634 pacienţi. In anul 2009, in ciuda reducerii numarului de paturi de la 588 la 400 datorita procesului de consolidare a Spitalului, numarul de pacienti internati a fost de 27.133.


Nr. de pacienti externati - total si pe sectii

27.133

Cardiologie 1

2.387

Chirurgie generala 1

3.011

Chirurgie plastica si reparatorie 1

2131

Neurochirurgie 1

4.353

Neurochirurgie 2

1.849

Neurochirurgie 3

4.522

Neurochirurgie 4

4.172

Neurochirurgie 5

1.310

Comp. Radiochirurgie

524

Ortopedie si traumatologie 1

2.173

Recuperare medicala neurologie 1

701
INDICELE DE COMPLEXITATE A CAZURILOR

Din datele raportate si validate la SNSPMS in anul 2009, a rezultat ca spitalul nostru este unic in tara prin patologia tratata in domeniul neurochirurgical, fiind un spital de urgenta care asigura servicii de inalta calitate, sustinand totodata o bogata activitate universitara.
Indicele de complexitate a cazurilor în Spitalul “Bagdasar-Arseni” a fost în mod constant peste media nationala, la unele specialitati cu mai mult de 50% fata de valoarea medie naţională:


Indicele de complexitate a cazurilor

2008
2009

Indicele de complexitate a cazurilor pe spital

1,3068
1,6324
Tratamentul actual in bolile cerebrale:

Afectiunile chirurgicale ale Sistemului Nervos Central ale nou-nascutului, copilului sau adultului, traumatice, tumorale, malformative sau degenerative, beneficiaza in marea lor majoritate de un tratament curativ, cu un important potential de reintegrare familiala si sociala, precum si de reinsertie scolara a copiilor supusi interventiilor neurochirurgicale. Scaderea numarului de persoane cu handicap neuro-motor sau neuro-psihic si, implicit, a costurilor pentru ingrijirea acestora au, in timp, un impact economic major.
Strategiile actuale de diagnostic si tratament in bolile cerebrale includ tehnici moderne de imagistica si investigatii functionale, tehnici microneurochirurgicale, interventii radiologice intravasculare invazive, radioterapie, chemoterapie, proceduri stereotactice, neurochirurgie functionala, neuronavigatie, neuroanestezie si terapie intensiva, verificate prin studii clinice si experimentale de metabolism cerebral si fiziopatologie a sistemului nervos.
Beneficiile folosirii acestor tehnici moderne de tratament chirurgical sunt:

Sunt micşorate riscurile postoperatorii: hemoragie, infecţii, fistule de lichid cefalo-rahidian, crize comiţiale secundare, etc.;
Spitalizare de scurtă durată - marea majoritate a pacienţilor părăsesc spitalul după 4-5 zile;
Procedurile pot fi efectuate şi la pacienţii cu afecţiuni asociate grave sau cu vârste foarte înaintate;
Procedurile se adresează atât pacienţilor adulţi, cât şi copiilor;
Pot fi efectuate în combinaţie cu neurochirurgia convenţională sau cu procedurile endovasculare sau radiochirurgicale pe baza indicaţiilor stabilite de colectivul de neuro-chirurgi si neuro-radiologi ce decid în funcţie de particularităţile fiecărui caz.

 
 
Printeaza Printeaza pagina Trimite pe e-mail Trimite pagina pe email Adauga la favorite Inapoi sus Inapoi sus

Legislatie

Legislatie