Operator de date cu caracter personal numarul 2895
UNITATE ACREDITATĂ ÎN CICLUL II CU UN PROCENT DE 89,03 %
Categoria IV de acreditare NU se referă la serviciile medicale acordate pacienților ci la faptul că "nevoile de conformare la ASF depășesc posibilitățile imediate ale autorității tutelare pentru satisfacerea acestora
Dotarile Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni"
Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” (SCUBA) este unul dintre cele mai importante spitale din Bucuresti, deservind o populatie de aprox. 4 milioane de locuitori din capitală şi judetele limitrofe. Spitalul dispune de un numar total de 558 paturi si în cadrul lui se realizeaza cca 8.000 interventii chirurgicale/an. Din 1975 a functionat ca centru de referinta national de neurochirurgie sub conducerea Prof. Dr. Constantin ARSENI, în cadrul Spitalului Gh. Marinescu - de unde se desprinde ca entitate aparte în 1993 sub titulatura de spital de urgenta, multidisciplinar, redenumit “Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. D. Bagdasar” sub conducerea Prof. Dr. Al. CONSTANTINOVICI. Din anul 2001, sub conducerea Prof. Dr. A.V. Ciurea a început construirea unui nou corp de cladire dotat la standarde europene, conceput ca Centru de Excelenta in Neurochirurgie care a fost inaugurat in anul 2005 si in care, din 2006, functioneaza un sector de ATI cu 17 paturi, 7 sali de operatie ultramoderne, servicii de radiologie performante (CT, RMN, Angiografie digitala, neuronavigatie), cabinete medicale de diverse specialitati, si servicii unicat în România (neurochirurgie funcţională, radiochirurgie stereotactică Gamma-Knife si embolizare endovasculară cerebrală).
Blocurile operatorii, cu un total de 16 sali de operatii complet echipate, recent modernizate, asigura conditii optime desfasurarii celor mai delicate interventii neurochirugicale, de chirurgie generala, ortopedie, chirurgie plastica si reparatorie, chirurgie buco-maxilo-faciala, oftalmologie, ORL. Instrumentarul si echipamentul operator include microscoape operatorii, aparatură necesară intervenţiilor endoscopice în chirurgia generală, neurochirurgie sau ortopedie, aspirator ultrasonic, radiologie si echografie intraoperatorie, echipament de abord stereotaxic, monitorizare video pentru invatamantul superior si postuniversitar medical.
Serviciului de terapie intensiva i se acorda o deosebita atentie in ceea ce priveste dotarea la cele mai inalte standarde cu toate restrangerile bugetare actuale (utilata de exemplu cu aparate de asistare a respiratiei artificiale). Rezultatele in sustinerea functiilor vitale a pacientilor in stare critica adresati spitalului nostru din toata tara sunt intr-un evident progres, apropiindu-se de cerintele actuale europene, inclusiv in ce priveste sustinerea functiilor vitale ale pacientilor decedati cerebral, potential donatori, ce se incadreaza in programul national de transplant de organe.
Clinica de Neurochirurgie ramane in continuare pivotul central al activitatii spitalului, fiind singura Clinică de Neurochirurgie din România acreditată la nivelul Uniunii Europene. Singurele sectii cu specific deosebit de neurochirugie pediatrica, traumatologie vertebro-medulara şi neurochirurgie funcţională ale tarii se gasesc in spitalul Bagdasar-Arseni. Asistenta neurochirugicala generala oferita de clinica noastra include toata paleta extrem de vasta a patologiei sistemului nervos central (tumorala, degenerativa, malformativa, vasculara, traumatologie cranio-cerebrala si vertebro-medulara).
Aceeasi cuprindere totala a patologiei specifice este proprie si sectiilor de chirurgie generala, orptopedie, chirurgie plastica si reparatorie. Clinica de Cardiologie, cu preponderentă implicare in asistenta medicala de urgenta, isi aduce aportul in completarea armamentariumului terapeutic al unui spital de urgenta, cu rezultate deosebite, îndeosebi după dotarea cu un cardio-angiograf de ultimă generaţie folosit în diagnosticul şi tratamentul pacienţilor coronarieni.
Baza de explorari functionale si laboratorul de analize medicale asigura actualmente rapid si eficient o investigare completa si complexa a pacientilor.
Activitatea de formare a tinerilor specialisti reprezinta un element caruia i se acorda o mare importanta. Atat in ceea ce priveste formarea personalului mediu (asistenti medicali), a stagiilor de pregatire a studentilor in medicina ai facultatilor de medicina de stat si particulare, in formarea postuniversitara a medicilor specialisti, clinicile spitalului nostru poseda deja o traditie de consecventa si calitate.
Se intreprind eforturi de asigurare a unui sistem de comunicatii multicanal (telefonie mobila, radio, fax, posta electronica) intre spitalul nostru si personalul aflat la domiciliu, serviciile de ambulanta, politie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti etc., pentru o mobilizare eficienta si eliminarea timpilor morti in situatiile in care spitalul nostru se confrunta cu o afluenta masiva de pacienti in stare grava, victime ale unor accidente colective sau ale unor calamitati naturale. Relatiilor cu mediile de informare in masa li se acorda cuvenita importanta, cu respectul reciproc al cerintelor libertatii presei, a informarii corecte a publicului despre cazurile ilustrative precum si a nevoii de popularizare a masurilor de preventie a imbolnavirilor si accidentelor.
Programul de informatizare a activitatii administrative a spitalului se afla in plina desfasurare si a dus la eficientizarea gestiunii resurselor, a arhivarii documentelor medicale, medico-legale precum si a cercetarii stiintifice.
Acest spital are valente de îngrijire clinica, cercetare stiintifica, diagnostic, recuperare si terapie oncologica. De asemenea, spitalul este si sediul a 4 fundatii medicale si sediul Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN).
În anul 2012, SCUBA a fost certificat ISO 9001:2008 (SR EN ISO 9001:2008) pentru Asistenţă medicală spitalicească, inclusiv Asistenţă Spitalicească de Urgenţă, Asistenţă Medicală de Specialitate, investigaţii de Laborator de Analize Medicale, Laborator de Radiologie şi Imagistică Medicală, Explorări funcţionale, cercetare si anatomie patologică. Certificatul a fost reînnoit în 2015.
Abordul pluridisciplinar al patologiei grave in conditii de colaborare eficienta, intr-o atmosfera colegiala, destinsa si condescendenta, reprezinta elementul central in obtinerea de bune rezultate si reprezinta conceptia de lucru a colectivului Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni, unitate medicala care, prin eforturi deosebite, se impune ca unul dintre punctele de sprijin majore ale sistemului de ocrotire a sanatatii din Romania.
Spitalul sigură asistenţă medicală tuturor persoanelor asigurate, de pe întreg teritoriul ţării, doar 39% dintre pacienţi fiind din municipiul Bucureşti, adresabilitatea către spital fiind semnificativă.
Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” reprezintă unul dintre cele mai importante obiective sanitare din România datorită caracterului său de “verigă terminală” în reţeaua de Neurochirurgie, fiind nominalizat prin act normativ drept unul dintre Spitalele de Urgenţă de importanţă regională.
In prezent, Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” este unicul centru de referinţă in neurochirurgie pediatrică, neurochirurgie funcţională, chirurgie spinală, neuro-anestezie şi neuro-reabilitare din ţară şi în cadrul căreia funcţionează singurul Compartiment de Radiochirurgie stereotactică Gamma-Knife din România.
De asemeni, Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” este singura Clinică de Neurochirurgie din România acreditată european de către EANS si UEMS, structuri profesionale şi administrative ale Uniunii Europene. În Clinica de Neurochirurgie, în cadrul Secţiei a V-a , se poate dobândi acreditarea profesională în Neurochirurgia Functionala, Secţia reprezentând un reper regional continental.
În panoplia de metode terapeutice de înaltă performanţă aplicate în Clinică figurează şi chirurgia epilepsiei, tratamentul diskineziilor cerebrale şi a bolii Parkinson prin implantarea de neuro-stimulatoare profunde, electrocorticografie intraoperatorie şi monitorizarea potenţialelor somato-senzoriale intraoperator. Astfel, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” funcţionează singura secţie de Neurochirurgie stereotactică şi funcţională care se adresează chirurgiei bolii Parkinson si al distoniilor, chirurgiei durerii cronice, spasticitatii, epilepsiei farmaco-rezistente. Sectia Neurochirurgie V este locul unde s-au efectuat primele implantari din tara de neurostimulatoare cerebrale profunde pentru boala Parkinson, a pompelor de infuzie cronica intratecala cu opiozi si baclofen pentru durerea cronica si spasticitatea invalidanta, al electrozilor cerebrali de profunzime (stereo-EEG) pentru chirurgia epilepsiei, al monitorizarii intraoperatorii al micropotentialelor cerebrale in chirurgia bolii Pakinson si epilepsiei.
Numărul de pacienţi internaţi anual în acest Spital depăşeşte constant 23.000, în ciuda reducerii temporare a numarului de paturi de la 558 la 400 în perioada 2009-2013 datorita procesului de consolidare a Spitalului.